Morświny zagrożone. W wodach Bałtyku pływa “nieliczna populacja” tego gatunku

morswin447 morświnów żyjących w Morzu Bałtyckim oszacowali podczas dwuletnich badań naukowcy z kilku krajów Unii Europejskich położonych nad Bałtykiem. Badanie potwierdziło, że populacja tego jednego z najmniejszych gatunków waleni, w wodach Bałtyku jest zagrożona.

– Ta liczba mówi, że jest to bardzo nieliczna populacja. Potwierdza nadaną morświnom w 2008 r. przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody kategorię krytycznie zagrożonej – powiedziała dr Iwona Pawliczka z Uniwersytetu Gdańskiego, będąca krajowym koordynatorem projektu SAMBAH (Statyczny Akustyczny Monitoring Bałtyckich Morświnów), którego zadaniem było oszacowanie liczby tych zwierząt w Bałtyku.

Hydrofony pod wodą

Aby dowiedzieć się, ile morświnów żyje w Bałtyku, w 304 miejscach pod wodą rozmieszczono hydrofony. Aparatura ta rejestrowała sygnały wydawane przez walenie. Morświny orientują się bowiem w przestrzeni za pomocą echolokacji, wykorzystując, podobnie jak nietoperze, dźwięki o wysokiej częstotliwości.

– Hydrofony zlokalizowano na głębokości od 5 do 80 metrów – na większych głębinach urządzeń tych nie było. Nie było też potrzeby ich umieszczania na najdalej na północ wysuniętym obszarze Zatoki Botnickiej, oblodzonym przez dłuższą część roku – wyjaśniła Pawliczka.

Badania nie wykazały, aby liczebność morświnów była szczególnie mniejsza lub większa w jakiejś części Bałtyku.

Swobodne wędrówki

– Populacja morświnów używa całego akwenu Bałtyku. Wędrują za pokarmem, w celach eksploracyjnych, na rozród. Nie mają granic, pływają swobodnie w całym Bałtyku. Latem odnotowaliśmy większe skupiska morświnów na południowy wschód od szwedzkiej wyspy Olandii.
To może wskazywać, ale nie musi, na razie jest to hipoteza, że może to być miejsce, gdzie się rozmnażają – dodała naukowiec z UG.

Pod względem skali zastosowana metoda liczenia morświnów poprzez rejestrowanie pod wodą ich odgłosów była największym projektem naukowym na świecie. Pawliczka wyjaśniła, że wcześniej także używano nasłuchu podwodnego, ale nie był on prowadzony na tak dużym obszarze. Ponadto nie wykorzystywano tego sposobu do szacowania populacji zwierząt, ale takich zjawisk jak np. wędrówki sezonowe.

Tradycyjne metody

Poprzednie szacunki populacji morświnów brały się z tradycyjnych metod, głównie obserwacji podczas zwiadów lotniczych i na statkach. W 1994 r. liczba morświnów w Bałtyku oszacowana była na 599, a w 2002 r. na 93.

– Te szacunki były jednak robione na podstawie niewielkiej liczby danych i obserwacji. Dopiero teraz badania dały nam zweryfikowany wynik. Od tego chwili możemy właściwie dopiero mówić o monitoringu populacji morświnów oraz rzetelnych, wiarygodnych danych – oceniła Pawliczka.

Najmniejsze gatunki waleni

Morświn to jeden z najmniejszych gatunków waleni na świecie. Osiąga długość od 1,5 do 1,9 metra i waży 50-70 kg. Ubarwienie morświnów jest szaroczarne – do białego po spodniej stronie ciała. Z reguły trudno dostrzec je na powierzchni wody.

Żywią się drobnymi rybami, jak śledzie, szproty i małe dorsze, zjadają także ryby denne jak babkowate i dobijakowate. Morświny bytują głównie w strefie wód umiarkowanych północnej półkuli. Jeden ich gatunków można też spotkać w Morzu Czarnym.

Źródło: PAP i tvnmeteo.tvn24.pl

Autor: PW/kt

(Visited 95 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu (razem 385zł). Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to te okienko nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność portalu matkaziemia.ovh
Te okienko zamyka się krzyżykiem. Dziękujemy i pozdrawiamy.